אימוני כושר אישיים וקבוצתיים
Personal Training, Group Training
052-9567155
לתיאום אימון:


למה כן כדאי להקדיש קצת זמן למתיחות? מתיחות או לא להיות
חשיבות אימון הגמישות לקהל המתאמנים, בשפה ידידותית ובקצרה.
מתאמנים רבים המקיימים אימוני ריצה, רכיבה על אופניים, אימון בחדר כושר ועוד, נוטים להזניח רכיב כושר חיוני- את הגמישות.
כבר נתקלתי במהלך עבודתי כמאמנת כושר וכספורתרפיסטית בהמון תירוצים שמסבירים למה לא לעבוד על גמישות-
התירוץ הנפוץ היא: "אין לי זמן". הבחור רץ עכשיו 30 קילומטר, במשך שלוש שעות, ואין לו זמן ל 5-10 דקות של מתיחות.
תירוץ פחות שכיח: "מה יוצא לי מזה? אני כבר לא אהיה מתעמלת קרקע". הבחורה מתקשה להגיע לאצבעות הרגליים, שלא לדבר על ישיבה שפופה. (היא רק בת 25).
נוסף לכך- "מתיחות לא שורפות קלוריות", "לא מעצבות את הגוף", ו"לא תורמות למטרות שאני רוצה להשיג בטווח הקרוב". אם מתיחות היו עוזרות באופן ישיר בירידה במשקל, ברור שכולם היו מקפידים להימתח בוקר צהריים וערב. אז למה כן כדאי להתחיל להימתח?

תחילה אציג בפניכם את שתי הסיבות העיקריות לירידה בגמישות.
-
עבודה בטווחי תנועה לא מלאים – כאשר מבצעים תנועה חוזרת ונשנית בטוח חלקי, כלומר כשלא מנצלים את מלוא טווח התנועה במפרק, אז השריר נוטה להתקצר. למשל בהליכה שריר ההמסטרינגס (השריר האחורי של הירך) עובד בזווית מאד מסוימת, וזה יכול לגרום לקיצור של השריר לטווח ארוך. כנ"ל לגבי חלק מהתרגילים בחדר הכושר.
-
הגיל - עם התבגרות האדם, כל רכיבי הכושר הגופני נוטים לרדת. בניהם רכיב הגמישות. נוסף על כך, אנחנו נמצאים בגילאים מאוחרים (בכורח הנסיבות) בתנוחות מסוימות כמו בישיבה ממושכת על כיסא, הגורמת לשרירים מסוימים באזור הירך להתקצר אם לא מותחים אותם.
אז למה כן לעבוד על הגמישות?
-
מניעה של פציעות – זו החשיבות העליונה. מתאמן או ספורטאי פצוע לא יכול להתאמן כמו שצריך, המטרות מתרחקות, האפשרויות לאימון מצטמצמות והתסכול גדל. ידוע שקיצור של שרירים גורם לחוסר איזון של הגוף, במיוחד אם קיים מעל 15% הבדל בטווח שבין צד ימין לצד שמאל. הגוף פועל בשרשרת תנועתית שלמה, השרירים מחוברים (כמו גומיות בשרשרת) האחד לשני, במעטפת שנקראת פאציה. כאשר איזור מסויים בשרשרת מוגבל או קצר, אז חלוקת העומסים על האזורים האחרים בשרשרת משתנה. כך למשל קיצור שריר הגסטרוקנמוס או הסולאוס (שריר התאומים) וגיד האכילס (מעל העקב) יכול לגרום למתח ולכאבים בגב התחתון.
-
יעילות בתנועה ומיצוי מרכיבי כושר אחרים – תנועה מלאה (בטווח מלא) תורמת ליעילות באימון. למשל אם השרירים ברגליים שלנו יהיו גמישים יותר, נוכל לעשות צעד גדול יותר, ובשילוב של עבודה על כוח השריר, הריצה תהיה יעילה יותר, ובכל צעד נעבור מרחק גדול.
-
שימור טווחי התנועה – תסתכלו על תנועתם הטבעית של ילדים עד גיל 5. נולדנו עם גמישות מופלאה, עד שבגיל 5 הושיבו אותנו על כיסא בבית הספר. הישיבה הטבעית של הבן אדם היא ישיבה שפופה (כמתואר בתמונה) ולא ישיבה על כיסא. עבודה בטווחי תנועה לא מלאים, או חוסר שימוש בטווחי תנועה מלאים תגרום לקיצור של השריר. אנשים מבוגרים מתקשים ללכת זקוף, או להושיט יד לארון למעלה בדיוק מאותן סיבות.


ועכשיו ת'כלס, יש לכם להקדיש לזה 5-10 דקות?
מה בדיוק עושים?
יש כמה דרכים לעשות מתיחות, אתמקד בשתי הדרכים הנפוצות:
תוך כדי תנועה (דינאמיות), קבועות- ללא תנועה (סטטיות).
בשני סוגי המתיחות מומלץ להקפיד על הכללים הבאים:
-
מתיחה ללא כאב.
-
נשימות סדירות או עמוקות במהלך המתיחה.
-
להקדיש 20 שניות לכל מתיחה.
בד"כ לפני הפעילות מומלץ לבצע מתיחות דינאמיות. כמתואר בסרטונים המצורפים.
מטרת המתיחות לאפשר למפרקים לעבוד בצורה חלקה, "לעורר" את הגוף ולהכין אותו למאמץ התנועתי באימון.
-
הנפות של הרגליים לכל הכיוונים כשהתנועה העיקרית נעשית מאזור הירך.
-
סיבובי ידיים.
-
רוטציות של הגב- תנועות עדינות של סיבוב הגו דרך צד ימין לאחור וחזרה למרכז. ודרך צד שמאל לאחור וחזרה למרכז.
כמה? 20-30 תנועות.
ולאחר האימון מומלץ לבצע מתיחות סטטיות. כמתואר בגלריה המצורפת.
כאשר בכל תנוחה מומלץ להחזיק 20-30 שניות.
בסוף האימון השרירים חמים, ולכן אפשר להגיע לטווחי תנועה גדולים יותר. במקרה הזה מטרת המתיחות להרגיע את מערכת העצבים, ו"לגהץ" חזרה את השרירים למצב משוחרר ורפוי. (ניתן גם לבצע מתיחות אלו בתוך סאונה יבשה).
תהנו!!!
